برندآفرینـی شخصـی | Personal Branding

به بهانه یافتن پاسخ سوالاتی از قبیل این که پرداختن به برند شخصی چقدر اهمیت دارد و آیا همه افراد باید برند شخصی داشته باشند؟ و یا پرداختن به برند شخصی چه دستاوردهایی برای من خواهد داشت و …
با خانم دکتر نسیم آراد، متخصص برندسازی شخصی همراه شدیم تا بتوانیم پاسخ‌های مناسبی برای این پرسش‌ها به دست بیاوریم!

از خانم دکتر آراد درباره اهمیت برندسازی شخصی می‌پرسیم و اینکه آیا همه افراد به داشتن برند شخصی نیازمندند؟

– این سوالی است که ذهن خیلی از افراد را درگیر کرده و به نظر من، دلیل اصلی‌اش این است که به واسطه هیاهوی زردی که در خصوص برندسازی شخصی ایجاد شده، تعریف جامع برند آفرینی شخصی در هاله‌ای از ابهام فرو رفته است.
پیش از هر پاسخی به این سوال، ابتدا به تعریف مفاهیم برند و برندآفرینی شخصی بپردازیم چرا که درک کاملی از برندآفرینی شخصی، باعث می‌شود تا افراد خودشان به پاسخ پرسش‌شان دست پیدا کنند.
برند شخصی، تصویر واضح و شفافی از ویژگی‌ها و خصوصیاتی هر فردی‌ست که در ذهن دیگران، ماندگار و قابل بیان باشد.
طبیعتا هرچه میزان وضوح این تصویر بیشتر باشد، تعامل و ارتباط موثرتری ببین افراد شکل خواهد گرفت و فرد در اذهان، ماندگارتر خواهد بود.
به طور مثال وارد کننده‌ای را در نظر بگیرید که در بازار به خوشنامی و صداقت شناخته شده و دیگران از او به عنوان فردی قابل اعتماد و قابل اتکا یاد می‌کنند. همین ویژگی‌ها که در ذهن مخاطبانش شکل گرفته، موقعیت این فرد را برای انجام معاملات در موقعیت بسیار بهتری از دیگر رقبا قرار خواهد داد.
وکیلی را درنظر بگیرید که در نظر موکلانش به رعایت انصاف و تلاش بسیار برای احقاق حق شهره است، طبیعتا موکلانش در جریان پرونده نگرانی از بابت پیگیری مستمر نخواهند داشت و این توصیه و تعریف از طرف موکلانش منجر به تمایل افراد بیشتری برای وکالت به این وکیل خواهد شد.
و بسیاری نمونه‌های دیگر… اگر توجه کرده باشید، این افراد ویژگی‌های بارزی از خصوصیات شخصیتی خود را طی زمان به مخاطبان‌شان نشان داده‌اند. توصیف دیگران از افراد در واقع توصیف تصویر ذهنی‌شان و همان برند شخصی است.

اقدامی از جنس باز آفرینـی!

خیلی از افراد، برندآفرینی شخصی را جنسی از تبلیغات و بازاریابی می‌دانند. جالب است بدانید شرکت‌هایی هستند که ادعای این را دارند که ما برند شخصی شما را می‌سازیم! برند شخصی اقدامی است که به هیچ‌وجه امکان برون‌سپاری برایش وجود ندارد!

و اما فرآیند برندآفرینی یا پرسونال برندینگ چیست؟ متدولوژی و نقشه راه رسیدن به تصویر مناسب و متناسب واضح از خودمان همان مسیر برند آفرینی است. یک نقشه راه که بدانیم در چه موقعیتی از مسیر توسعه و برنامه‌ریزی و بازآفرینی برند شخصی هستیم.
ما همه جا در خصوص برندآفرینی شخصی حرف از بازآفرینی برند شخصی داریم چرا که هرکسی از بدو تولد دارای برند شخصی مخصوص به خود است. این برند در ابتدا ضعیف‌تر است و هرچه دایره مخاطبان ما بیشتر شود، برند شخصی‌مان نیز دارای قدرت بیشتری خواهد شد. توصیفی که اطرافیان کودک از خصوصیاتش دارند، در واقع توصیفی از برند شخصی اوست.
پس همه ما دارای برند شخصی هستیم! تصویری که در ابتدا نقش کمتری در شکل دادنش داریم، هرچه حضور ما در جامعه بیشتر و پررنگ‌تر می‌شود، نیاز به تمرکز و مدیریت برند شخصی و طراحی این تصویر دارای اهمیت بیشتری خواهد شد. زیرا که هر چقدر ما در کشف قابلیت‌های خودمان بهتر عمل کنیم، در عرضه آن‌ها به شکل صحیح، توانایی و مهارت بیشتری خواهیم داشت.

بدون شک این کار یکی از راه‌های مهم ایجاد تمایز بین رقبا و در بین مخاطبان کشف ویژگی‌های منحصر به فردمان و عرضه و معرفی درست و اصولی آن به مخاطبان خواهد بود.

حالا روش رسیدن و یا ترسیم این تصویر به چه صورت است؟

همانطور که اشاره کردم، داشتن یک برنامه یا همان نقشه راه مهمترین مساله در داشتن یک برند شخصی است. افراد مختلف روش‌های متفاوتی را برای ترسیم این تصویر ارائه کرده‌اند اما ما در سولو (مجموعه تخصصی برند آفرینی شخصی) این اقدام را طی چهار فاز اجرایی کرده‌ایم. فاز اول که فاز کشف نامیده می‌شود، مهم‌ترین اقدام و مرحله است بدین معنی که تا زمانی که شما شناختی از قابلیت‌ها و کارایی‌های یک محصول نداشته باشید، هرگز نمی‌توانید آن را به درستی و به ارزش واقعی به مخاطب حقیقی عرضه کنید! پس لازمه هر معرفی از خودمان، اشراف داشتن بر روی قابلیت‌ها و مهارت‌ها و توانایی‌های‌مان خواهد بود.
این شناخت و کشف شخصی به کمک دستورنامه سولو و آزمون‌های شخصیت‌شناسی و جلسات آموزشی فردی و گروهی ایجاد خواهد شد. در واقع افراد با انجام تمرینات به روش جامعی از کشف خویشتن دست می‌یابند.

مرحله دوم تدوین است. در این مرحله براساس تصویر واقعی و تصویر ایده‌آلی که قرار است به آن برسند، برنامه شخصی تدوین می‌شود و بر اساس جلسات کوچینگ و تمرینات، برنامه توسعه فردی تدوین می‌شود. در فاز تدوین ما به طراحی جایگاه شخصی برای مخاطبان و میان رقبا که یکی از مهم‌ترین اقدامات است، می‌پردازیم.

مرحله سوم طراحی است، استایل یکی از ابعادی که در برند شخصی اهمیت دارد، ظاهر و پوشش و فن بیان و اتیکت و در نهایت جایگاه شخصی و سایر المان‌های ظاهری است که در این مرحله به آن خواهیم پرداخت.

و در پایان، مرحله ارائه است: حضور به هنگام و موثر در دنیای واقعی و مجازی.

نسیم آراد
متخصص برندینگ شخصی و مدیر مجموعه سولو